در گفتگو با دکتر رحیمی پور:
چرخه ورود و خروج مهاجران باید قانونمند باشد
ثریـــــــا آسایش
پذیرفتن مقوله مهاجرت و مهاجرین اولین گام در جهت مدیریت اتباع بیگانه است. تا زمانی که برخوردهای قهری و سلبی در ساماندهی مهاجرین افغان استفاده شود دور باطلی را تشکیل میدهد که هزینههای زیادی را به کشور تحمیل میکند. گسترش فرهنگ سازگاری در بین عموم مردم و بهکارگیری روندهای اجرایی مدرن ساماندهی، میتواند قدمی مثبت در روند مدیریت اتباع خارجی باشد.
ایران کشور مهاجرپذیری است و سالانه افغانهای زیادی به کشور وارد میشوند. به همین جهت لازم است اقداماتی در خصوص نزدیک شدن دو فرهنگ همسایه صورت گیرد و با راهکارهای مناسب و جدید تهدید مهاجرین به فرصت بدل گردد. در این صورت افغانهای نخبه، زبده و متمول نیز وارد کشور شده و مبادرت به سرمایهگذاری کنند و از توانمندیهای آنان در جهت سازندگی کشور استفاده شود. دکتر ایمان رحیمی پور از استادان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد چند سالی در افغانستان به تدریس حقوق مشغول بوده و با فرهنگ آنان از نزدیک آشنا است. به همین دلیل با او درباره زوایای پیدا و پنهان زندگی مهاجران گفتگو کردهایم.
دکتر ایمان رحیمی پور تعداد زیاد افغانها در ایران را دلیل توجه عموم و رسانهها به آنان میداند که به دودسته مجاز و غیرمجاز تقسیم میشوند، او در خصوص اتباع مجاز میگوید: در چهارچوب حقوقی بهعنوان شهروند درجهدو شناخته میشوند که مسیر تحصیل آنان روشن است و تا مقطع دکتری قادر به ادامه تحصیل هستند اما اشتغال آنها مشخص نیست و هیچ راهکار قانونی تعیین نشده است. باتوجهبه سیاست عدم جذب اتباع برای کار در کشور افغانستانیها از امکانات ایرانیان برای تحصیل استفاده میکنند و با گرفتن مدرک دکتری در مؤسسات پژوهشی و دانشگاهی در آلمان یا فرانسه مشغول به کار میشوند. در نتیجه سود فردی که در ایران تحصیلکرده است به کشورهای دیگر میرسد.
ادامه مطلب در مجله پرگار