استاد حقوق بینالملل در گفتگو با پرگار
سمانه ملازینلی
هجدهم تیرماه سال روز ثبت جهانی یزد در یونسکو است. روزی که به نهادها، مسئولان و مردم یادآوری میکند که در قبال این اتفاق مبارک و مهم تعهداتی را بر عهده دارند. بهعبارتدیگر باید گفت هرکس به فراخور موقعیت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حتی حقوقی نقشی را ایفا میکند تا یزد بتواند در جایگاه ویژه و در خور یک شهر جهانی بایستد. جهانیشدن شهر تاریخی یزد حفاظت از میراثفرهنگی در عرصه بینالمللی را نیز پررنگ میکند و دیگر دولتها نیز در قبال یزد تعهداتی را خواهند داشت. برای آگاهی از ظرفیتهای حقوقی و بینالمللی حفاظت از این میراث ارزشمند و شناخت ابعاد حقوقی بینالمللی ثبت بافت، به سراغ دکتر امیر مقامی استاد حقوق بینالملل و عضو هیئتعلمی دانشگاه یزد رفتیم، گفتگوی پرگار با این استاد دانشگاه را به بهانه سالروز جهانیشدن یزد میخوانید.
آقای دکتر چرا حفاظت از میراثفرهنگی از نظر بینالمللی اهمیت دارد؟
وقتی ما از لفظ میراث استفاده میکنیم منظورمان دستاوردها و ثروتهایی است که نسلهای گذشته برای ما به یادگار باقی گذاشتهاند و حائز ارزش و اهمیت هستند. حالا ثروتهایی را در نظر بگیرید که حاصل اندیشه، ذوق، هنر و تجربهاندوزی صدها سال انسانهایی است که روی زمین زیستهاند. این تجربیات برای همه انسانها در آینده میتوانند مورداستفاده قرار گیرند و نسلهای آینده هم از هنر آنها لذت ببرند. در واقع میراثفرهنگی، جدای از آن که در یک سرزمین و در بین مردمان یک ملت یا قوم یا مذهب به وجود آمده است؛ جنبهای انسانی دارد و میتواند برای همه آیندگان مورداستفاده باشد و بهاصطلاح میراث مشترک بشریت باشد، یعنی همه بشریت و نسلهای کنونی و آینده از مزایای آن استفاده کنند.
چنین میراثی را باید حفاظت کرد و همانطور که همه ملتها در آن ذینفع هستند، لازم است برای حفاظت از آن هم همکاری کنند. این همکاری میتواند جنبههای مختلف فنی، اقتصادی، گردشگری و… داشته باشد. علاوه بر این نابودی چنین میراثی، بهعنوان یک منبع اقتصادی بخصوص از نظر گردشگری ممکن است به چالشهای اجتماعی و گسترش فقر منجر شود و از همه مهمتر این که اغلب آنچه میراثفرهنگی نامیده میشود بهویژه میراث ملموس، حاصل ادوار مختلف صلح و ثبات و رونق اقتصادی بوده است و حفاظت از آنها تذکر این نکته است که برای تحقق توسعه و رشد، نیازمند صلح و مدارای بیشتر درون و میان جوامع هستیم. علاوه بر اینها، موضوعات دیگری هم مطرح شده است که از جمله میتوان به حق بر بهرهمندی از مواهب فرهنگی و ترویج فرهنگ اشاره نمود که در جای خود موضوع پیچیدهای محسوب میشود.
ادامه مطلب در مجله پرگار
دیدگاهتان را بنویسید