سعیده غالبی وکیل دادگستری و فعال مدنی در گفتگو با پرگار:
در حقوق خانواده، قوانین ما مبتنی بر برابری نیست
مهتاب دره شیری
همه ما در طول زندگی با مشکلات و موانعی روبهرو میشویم که حلوفصل آنها از عهده خودمان خارج است؛ حالا این مشکلات میتواند مالی باشد یا حقوقی و نخستین راهحل برای برطرفکردن این مشکلات و احقاق حقوقمان، صحبت با یک وکیل خبره است. فراتر که نگاه کنیم، گاهی لازم است تا از حقوق افراد مختلف در جامعه، آگاهی داشته باشیم تا بتوانیم در شرایط پیشبینینشده، تصمیمات بهتری بگیریم. کودکان بهعنوان کوچکترین عضو جامعه، در قانون از حق و حقوقی برخوردار هستند که برای دانستن آن گفتگویی با سعیده غالبی وکیل پایه یک دادگستری و فعال مدنی داشتهایم که میخوانید:
تعریف و مفهوم کودک در نظام حقوقی ایران و جهان چگونه است و چه تفاوتهایی برای این مفهوم در داخل و خارج کشور وجود دارد؟
از نگاه جهانی در پیماننامه حقوق کودک که بهعنوان یک سند بینالمللی که در تاریخ ۱۹۸۹ و به عبارتی سال ۱۳۷۲ به تصویب مجمععمومی سازمان ملل رسید و اکثریت کشورها از جمله ایران، آن را امضا و تصویب نمودهاند، کودک به هر فرد کمتر از ۱۸ سال میگویند، مگر این که طبق قانون قابل اعمال در مورد کودک، سن قانونی کمتر تعیین شده باشد. پس بر اساس این ماده از اعلامیه که ایران نیز به آن پیوسته است، همه افراد زیر ۱۸ سال، کودک محسوب میشوند مگر اینکه در قوانین داخلی، سن کمتری در نظر گرفته شده باشد. در قوانین داخلی کشور هم صریحاً تعریفی از کودک ارائه نشده است و تنها تعریف ارائه شده، این است که طفل قبل از رسیدن به سن بلوغ شرعی، مسئولیت کیفری ندارد و لذا سن بلوغ را سن مسئولیت کیفری برای افراد قرار داده است؛ یعنی برای دختران ۹ سال و پسران ۱۵ است. پس کودک یعنی قبل از رسیدن به سن بلوغ.
چه نوع حمایتهای قانونی از کودکان در کشور وجود دارد؟
یک سری حمایتهای قانونی از کودکان شده از جمله اینکه به جرایم افراد زیر ۱۸ سال در دادگاه اطفال رسیدگی میشود. در مرحله تحقیقات مقدماتی غیر از مقام قضایی، هیچ مقام دیگری حق تحقیق از کودک را ندارد و دست ضابطان بسته شده است. جرائم کودکان و نوجوانان مستقیم در دادگاه مطرح میشود و تا سن زیر ۱۵ سال، دادسرا در امور اطفال حق مداخله ندارد. حتی در جرائم علنی کودکان نیز ضابطان میتوانند جلوی امحای آثار جرم و… را بگیرند و حق بازداشت کودک را ندارند.
ادامه این مطلب در مجله پرگار