داستان تمامنشدنی معادن استان
آیا معادن همان اندازه که مدعی هستند، در اشتغالزایی نقش دارند؟
زهرا شاه شوازی
شهرستان تفت بهواسطه وجود مناطق ییلاقی و سرسبز، جاذبههای گردشگری، مناطق کوهستانی که مأمن و پناهگاه حیاتوحش است و دیگر جاذبههای طبیعی و باستانی یکی از شهرستان مهم استان محسوب میشود. شهرستان تفت با دارابودن ۳ شهر و سه بخش و ده دهستان و جمعیت حدود ۵۰ هزار نفر که بیش از ۵۰ درصد از آن را روستائیان تشکیل میدهند و روستاهای ییلاقی آن در روزهای تعطیل میزبان حدود ۲۵۰ هزار نفر از مردم مرکز استان است. در سالهای اخیر، داستان معادن این شهرستان هر روز غمانگیزتر از روز قبل شده و فشار این معادن بر منابع طبیعی و محیطزیست شهرستان هر روز بیشتر میشود. محمدرضا امیری دهیار توران پشت در سفر وزیر نیرو به یزد نامهای اعتراضی دراینخصوص نوشت. با او درباره مشکل اصلی معادن در تفت گفتگو کردهایم.
دهیار توران پشت در خصوص وضعیت معادن در شهرستان تفت میگوید: در این شهرستان ۱۰۰ مجوز معدن سنگ صادرشده که بیشتر به افراد غیربومی واگذار شده است. بدین صورت که در زمان صدور پروانه اکتشافی انجام نمیگیرد چرا که تمام منطقه سنگ است و فقط بر اساس روابط و رانت و بدون مدنظر قراردادن مشکلات اجتماعی در مجاورت روستاها پروانه صادر میشود و هر معدن در چندین نقطه در حال برداشت است.
محمدرضا امیری ادامه میدهد: در مجاورت روستاها برداشت صورت میگیرد و مراتع طبیعی برای چرای دام نابودشده، منابع آبی از بین رفته، قنوات خشک شده، گردوخاک حاصل از برداشت سنگ، مزارع و درختان و محصولات کشاورزی را نابود کرده است. بر همین اساس بیش از ۱۵۰ پارچه روستا و آبادی شغل دامداری و کشاورزی را ازدستداده. علاوه بر این راههای غیراستاندارد و کمعرض با قدمت بیش از ۵۰ سال، دیگر قابل تردد نیست، تصادفات متعددی که جان تعدادی از روستائیان محروم را گرفته است .
او وزارت صمت را حامی منافع یک عده افراد و شرکتهای خاص میداند و میگوید: در یک دهستان بخش مرکزی شهرستان تفت (دهستان دهشیر) و در محدوده ۲۰ روستا، ۴۵ معدن واگذارشده و روزانه بیش از ۲۰۰ کامیون تریلی با تناژهای بالا از معادن بارگیری صورت میگیرد. نکته جالب این است که در سال ۹۸ بهره مالکانه به دولت ۵ میلیارد تومان اعلام شده و یک درصد حقوق دولتی فقط ۵۰ میلیون تومان پرداخت شده درصورتیکه سالانه این معادن بیش از ۱۰ میلیارد تومان تخریب به راهها و مسیرهای روستایی وارد نمودهاند.
دهیار توران پشت معادن را فقط محل درآمدی برای معدن داران میداند و از عدم هزینه کرد بخشی از درآمد در روستا گله میکند: در دهستان دهشیر روزانه ۵۰۰۰ تن سنگ توسط معدن داران به فروش میرسد، حداقل قیمت فروش از قرار هر تن ۳۰۰ هزار تومان و سرجمع فروش روزانه در حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است که حداقل یک درصد سهم دولتی که باید در روستاها هزینه شود روزانه ۱۵ میلیون تومان است.
برای مطالعه ادامه این مطلب ، شماره ۱۸۰ هفته نامه پرگار را از لینک زیر دانلود کنید:
دیدگاهتان را بنویسید